Inget bör kastas...

Vi kastar alldeles för mycket mat, helt i onödan! Vi måste bli bättre på att använda vårt sunda förnuft och inte bara kasta efter ett visst datum. Använd dina sinnen, lukta, känn och kolla på det du har i kylen, det mesta går att använda! Om inte till det som var tänkt från början så till något annat!

Något som är värt att poängtera är skillnaden mellan "bäst före" och "sista förbrukningsdag". Bäst före innebär att produkterna fram till det datumet kan garanteras hålla sig fräscha. Men de kan hålla många dagar efter det, framför allt om de förvarats rätt och är oöppnade. Sista förbrukningsdag innbär just det, att varan ska ha förbrukats innan den dagen. Denna märkning finns på känsliga livsmedel som kan innebära hälsofara om de intas när de blivit dåliga.

Hoppas ni kan se skillnaden och att ni vågar lita mer på er själva när det gäller att kasta bort mat som fortfarande funkar. Tillsammans kan vi göra matsvinnet mindre!!

Ett tips på vad du kan göra med rester är goda fiskpaket. Har du lite kokta potatisar över är det perfekt. Ännu bättre är det om du har grönsaker som börjar närma sig kompostpåsen ;).

Dela allt i lagom mumsbitar och fördela på smörade folieark,


Idag blev det tomater, morötter, kokt potatis, champinjoner, paprika och dill. Å så lite torsk på toppen. Sedan blandade jag till en sås på grädde, cream fraish och en klick chutney. Idag tog jag en från Kivik med äpple, citron och ingefära! Fördela såsen i foliepaketen och förslut dem väl.


In med dem i ugnen på 225 grader ca 20-30 min (beroende på om fisken var helt tinad) eller lägg dem på grillen ungefär lika länge. En favorit även hos barnen då de kan välja vad de vill ha i just sina paket! 


Nästa gång du tänker kasta någon mat, tänk ett varv till och se om du inte kan göra något gott av det du tänker kasta. Å du, glöm inte att mycket går att frysa, typ bananer, perfekt till smoothie :).

Lycka till med att göra matsvinnet mindre!


Kommentarer

Populära inlägg