Äppelskinka!


Stek är en favorit här hemma, inte minst av mig! Smidigt att göra, det sköter ju sig själv! Dessutom räcker det till många och när man ändå är i farten kan man göra två och frysa en! 

Så idag när tiden var knapp var det bingo att hitta en färdig middag i frysen! Tänk på att även frysa in steken tillsammans med buljongen som blir när du kokar den! Då är det lättare att få till en god sås och köttet blir inte torrt om du skivar det och värmer det i lite av buljongen!

Här kommer ett gott recept som passar nu när man kan göra gott äppelmos att servera till!

Det här behöver du för 6-8 portioner:
1,5 kg färsk skinka (skinkstek)
2 dl outspädd äppeljuice
1l vatten
0,5 msk salt
1 msk soja
1 bit hel ingefära
8-10 kryddnejlikor
1 lagerblad
1 gul lök

Välj en gryta så att kött och termometer får lagom plats.
Koka upp äppeljuice, vatten, salt, soja, ingefära, kryddnejlikor, lagerblad och löken skuren i klyftor.
Stick in en köttermometer i köttet så spetsen hamnar mitt i den tjockaste delen. Hela röret bör helst vara inne i köttet.
Lägg köttet i äppeljuiceblandningen.
Låt alltsammans sakta koka/sjuda under lock tills köttet fått en temp på 70 grader, ca 1,5 timmes koktid. Ta grytan från plattan och sila av 5 dl buljong och låt sedan köttet ligga och dra sig i resterande buljong medan du gör såsen.

Till såsen behöver du:
5 dl buljong
3 msk vetemjöl
1 dl grädde
1 tsk soja
0,5 tsk salt

Skaka samman grädde och mjöl i en redningsbägare. 
Vispa ner gräddblandningen i den heta buljongen.
Tillsätt soja och salt och låt såsen koka 3-5 min så ingen mjölsmak finns kvar.

Gott att servera till är, äppelmos, rödkål, kokta grönsaker, pressgurka och såklart kokt potatis.

Hoppas du vill testa, garanterat gott!


Kommentarer

Populära inlägg