En klassiker i ny tappning...eller?!

Vi har nog alla en relation till aftereightpäron med glass till...vansinnigt gott ibland faktiskt! Igår firade vi mina föräldrar som nästa helg firar sin 40-åriga bröllopsdag. Vill hitta på något nytt till efterrätt och det blev denna skapelse som påminde lite om nämnda klassikern i smaken. 


Vet inte vad jag ska kalla den men så här gjorde jag: (räcker till 6-8 portioner) 
Smält 125 g mörk choklad (jag tog 100 g 70% + 25 g mintchoklad av samma sort) i ett vattenbad. Häll över i en skål stor nog att rymma hela den färdiga smeten. Rör ner två äggulor, en i taget, i chokladen. Tillsätt 3 msk florsocker, 2 msk kaffe, 2 msk juice från päronen och 2 msk xante (päronkonjak).
Vispa 3 dl grädde, inte allt för hårt. Vänd sedan ner grädden i chokladsmeten, lite i taget. 
I portionsskålar placerar du konserverade päron, en halva i varje. Täck sedan päronen med chokladmoussen. Ställ kallt några timmar.
Smält 2-3 msk råströsocker i en stekpanna. När det blivit till en karamell häller du i ca 1,5 dl mandel. Rör runt så att alla mandlarna får karamell på sig. Häll över på ett smort bakplåtspapper och låt kallna. Hacka sedan de kanderade mandlarna i lagom bitar och strö på chokladmoussen precis innan serveringen. 

Hoppas du vågar prova, gott blev det i alla fall!!


Kommentarer

Populära inlägg